top of page
Na ontslag
Bijvoorbeeld tijdens de verzorging of in geval van een onderzoek. 7 Zorg na ontslag Als u denkt dat u na ontslag nog professionele zorg nodig heeft, bespreek dit dan op tijd met de verpleegkundige. Zij bespreekt uw thuissituatie en de zorg die u nodig denkt te hebben. Daarna schakelen we de transferverpleegkundige in om te kijken wat er kan en om de zorg verder te regelen.
Wat is een intakegesprek?
Als u zich (online) heeft aangemeld bij Jellinek voor een intakegesprek, nemen wij telefonisch contact met u op. In dat gesprek gaat een van onze medewerkers na wat uw probleem is. ... Dit eerste behandelgesprek dat u bij ons hebt, noemen we het intakegesprek. Een van onze behandelaars gaat samen met u na welke behandeling geschikt is en legt dit vast in een behandelplan.
Focusgroep uitvoeren: 5 tips voor een goed groepsgesprek
Zo zorg je ervoor dat alle groepsleden erin slagen een bijdrage te leveren aan het groepsgesprek.
10 tips voor het houden van een groepsgesprek
Home › 10 tips voor het houden van een groepsgesprek 6 november 2015 Bij het organiseren en leiden van een groepsgesprek moet je met andere dingen rekening houden dan bij een individueel interview . ... Een aantal tips voor het houden van een groepsgesprek: 1. Begin op tijd met de organisatie van de groepsgesprekken. Anders loop je het risico dat niet voldoende mensen kunnen.
15 tips voor het begeleiden van een groepsgesprek of vergadering
goed overleg is goud waard 15 Tips voor het begeleiden van een groepsgesprek Teamchange 18 februari 2013 Een goede begeleider is voor een groep die in gesprek gaat een zegen. ... Tips voor het groepsgesprek Geef een heldere inleiding, zodat men weet wat de bedoeling van het gesprek is.
Soorten vragen
Soorten vragen die je kunt stellen Laatst bijgewerkt op: 08-05-2024 Er zijn open, gesloten en suggestieve vragen, controlevragen en tegenvragen. Bekijk de voorbeelden. ... Suggestieve vragen Een suggestieve vraag stuurt bewust naar de antwoordmogelijkheden ‘ja’ of ‘nee’. Gebruik daarom zo weinig mogelijk suggestieve vragen.
» Soorten vragen, vraagstellingstechnieken
Tegenvragen In dit artikel worden deze ‘soorten vragen’ toegelicht. ... Elke soort vraag heeft zo zijn voordelen en kan dus afhankelijk van de situatie wel of niet een goede soort vraag zijn om te stellen.
Verschillende soorten vragen
Er bestaan veel verschillende soorten vragen. We kennen open vragen en gesloten vragen, maar ook daarbinnen zijn veel verschillen. Wat voor vraag je stelt is afhankelijk van je doel. ... Je moet goed voorbereid zijn en stevig in je schoenen staan om op dit soort vragen een eerlijk antwoord te geven. Stel dit soort vragen dus als je je zin wilt krijgen en geen tegenspraak wilt.
Ik-cultuur – wij-cultuur
In een wij-cultuur wordt daaraan veel minder waarde gehecht. ... Motiveren in ik- of wij-culturen. U wilt een jongen motiveren om te gaan studeren.
Trefwoorden • behandelbeslissingen bij kwetsbare patiënten • oudere mensen met een migratieachtergrond • niet-reanimeerbeleid • cultuurverschillen
Beperkte scholing, genetische aanleg, cultuurverschillen b. Beperkte scholing, genetische aanleg, hoog cardio vasculair risico c. ... Lage sociaaleconomische status, , weinig kennis over dementie d. Beperkte scholing, lage sociaaleconomische status, hoog cardiovasculair risico 9.
Werken met cultuurverschillen
Cultuurverschillen op het werk vroeger en nu. Herkenbaar? Verschil is onvermijdelijk dus zorg dat je er goed in wordt!
Multiculturele samenleving: 2.3 Cultuurverschillen
Instructievideo • VMBO KGT • Maatschappijleer 2 • De multiculturele samenleving • 2.3 Cultuurverschillen Methode: Impuls Prezi: http://prezi.com/douvqc9iqo8_/multiculturele-samenleving-hoofdstuk-2/
Taalverschillen in de klas
Taalverschillen in de klasHoe besteed je als leraar aandacht aan de moedertaal van leerlingen in de klas? ... Taalverschillen in de klasHoe besteed je als leraar aandacht aan de moedertaal van leerlingen in de klas?
COMMUNICATIETOOLS IN DIENSTVERLENING AAN ANDERSTALIGEN
COMMUNICATIETOOLS IN DIENSTVERLENING AAN ANDERSTALIGEN BESLISMODEL MATERIAAL MEER DAN TAAL? VORMING 2WAAIER INLEIDING Migratie heeft een impact op de hele samenleving.
Zorginstituut Nederland ontwikkelt vertaalmachine om fouten te verminderen bij medische overdracht
Taalverschillen en gevolgen cliënt Die taalverschillen hebben gevolgen voor de cliënt, bijvoorbeeld in de overdracht van cure naar care via e-overdrachtberichten of via een brief van een specialist aan
Differentiatie: Samenwerken in homogene en heterogene groepen
Differentiatie: Samenwerken in homogene en heterogene groepen. ... Hierbij worden coöperatieve werkvormen ingezet en worden leerlingen geplaatst in homogene en in heterogene groepen voor samenwerking.
Omgangskunde les 3 - Groepen en groepskenmerken - Wikiwijs Maken
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. ... Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.
Het IJburg College in Amsterdam: geen school, maar een leergemeenschap
Als leerlingen zelf aan de slag gaan, is het leerrendement groter” Leergemeenschap Leerlingen leren in drie verschillende groepsvormen: stamgroepen, homogene groepen en heterogene groepen. ... Ze starten en eindigen de schooldag in de stamgroep, volgen Mens & natuur, Mens & maatschappij, Nederlands, Engels en wiskunde in de homogene groep zitten in voor kunstvakken, lichamelijke
Taakgericht leidinggeven
Taakgericht leidinggeven als competentie en soft skill Taakgericht leidinggeven is een essentiële leiderschapscompetentie van managers en leidinggevenden. ... Taakgericht versus sturend leidinggeven Hoewel de taakgerichte en instruerende of sturende stijl veel overlappen en vaak als synoniemen worden gezien, zijn er naast overeenkomsten ook enkele verschillen
Situationeel leiderschap
Overtuigende stijl: deze gaat uit van een hoge taakgerichtheid en een hoge relatiegerichtheid. ... De stijl kenmerkt zich dan ook door een lage taakgerichtheid en een hoge relatiegerichtheid.
Omgangskunde les 3 - Groepen en groepskenmerken - Wikiwijs Maken
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. ... Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.
GROEPSNORMEN
Groepsnormen zijn (doorgaans onuitgesproken) gedragsregels die voor ieder in de groep gelden. Overtreding van de groepsnormen wordt meestal opgemerkt en door de groep afgekeurd. ... Conformeren is de mate waarin groepsleden hun gedrag en meningen aanpassen aan de geldende groepsnormen.
Grip op de groep
In een goede groep zijn de groepsnormen positief. ... (de rest van het schooljaar) Fase 5: Termination, het einde is in zicht, groepsregels vervagen en de groep richt zich op het afscheid. (alleen groep 8, de laatste twee weken) H5.
Groepsdynamiek en groepsklimaat in (L)VB groepen
De groepsdynamiek bepaalt voor een deel het groepsklimaat. En het groepsklimaat bepaalt mede de groepsdynamiek. Er is sprake van wederzijdse beïnvloeding. ... De invloed van een positief groepsklimaat Hoe gunstiger het groepsklimaat, hoe gunstiger de ontwikkeling van cliënten.
Hoe zorg ik voor een veilig klimaat in een groep?
Maak de visie op het groepsklimaat zichtbaar en moedig iedereen zo aan om zich uit te spreken als ze iets zien wat niet klopt. ... Er zijn verschillende erkende interventies die zich richten op een positief groepsklimaat. Ze zijn te vinden in de databank Effectieve jeugdinterventies.
Het zes fasen model volgens Remmerswaal
Als groepswerker heb je te maken met een groepsontwikkeling en groepsdynamische processen, of je daar nu bewust op aanstuurt of niet.
Het vier fasen model volgens Tuckman
Als groepswerker heb je te maken met een groepsontwikkeling en groepsdynamische processen, of je daar nu bewust op aanstuurt of niet.
Gezondheid
Gezondheidsgegevens gebruiken en delen Gegevens over iemands gezondheid zijn bijzondere persoonsgegevens. Deze gezondheidsgegevens staan bijvoorbeeld in een medisch dossier. ... Gezondheidsgegevens in een dossier Hulpverleners zoals huisartsen, tandartsen en specialisten zijn wettelijk verplicht om gezondheidsgegevens van hun patiënten vast te leggen in een dossier.
Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)
De WGBO is dwingend recht, dat wil zeggen dat zorgverleners (of zorgverlenende instanties) en patiënten onderling geen afspraken kunnen maken die in strijd zijn met de WGBO. ... De WGBO schrijft dit ook voor: u beslist samen met de hulpverlener wat er gaat gebeuren.
WGBO
Andere patiëntenrechten uit de WGBO zien op privacy. ... WGBO blijft ongewijzigd De WGBO is een aanvulling op de AVG.
WGBO in de langdurige zorg
WGBO: relatie tussen u en uw zorgverlener In de WGBO is geregeld dat de zorgverlener alleen mag handelen met uw toestemming als patiënt of cliënt. ... Vanaf welk moment geldt de WGBO?
Rechten en plichten van patiënten
Naast deze rechten hebben patiënten ook plichten. De AVG-Helpdesk zet alle rechten en -plichten van de patiënt op een rij. ... Rechten en plichten van zorgverleners Niet alleen patiënten hebben rechten en plichten, ook zorgverleners hebben deze.
Rechten en plichten van de patiënt en zorgverlener
Als patiënt heb je ook plichten. En zorgverleners hebben ook rechten én plichten. Welke plichten heeft de patiënt? U moet de zorgverlener zo duidelijk en volledig mogelijk informeren. ... Plichten van de zorgverlener De belangrijkste plicht van een zorgverlener is het verlenen van goede zorg. Daarnaast gelden voor hem de regels uit de WGBO zoals beschreven in deze brochure.
Uw rechten en plichten in de zorg
Als cliënt in de zorg heeft u een aantal rechten en plichten. Die zijn vastgelegd in verschillende wetten. In welke wetten zijn cliëntrechten geregeld? ... Rechten bij gedwongen zorg/opname De Wet zorg en dwang regelt de rechten van cliënten met een verstandelijke beperking of dementie bij onvrijiwillige zorg.
Rechten en plichten van de patiënt en zorgverlener
Als patiënt heb je ook plichten. En zorgverleners hebben ook rechten én plichten. Welke plichten heeft de patiënt? U moet de zorgverlener zo duidelijk en volledig mogelijk informeren. ... Plichten van de zorgverlener De belangrijkste plicht van een zorgverlener is het verlenen van goede zorg. Daarnaast gelden voor hem de regels uit de WGBO zoals beschreven in deze brochure.
Rechten en plichten van professionele zorgverleners
Rechten en plichten van professionele zorgverleners Zorgverleners hebben de plicht om goede zorg en hulp te leveren. ... Een zorgverlener mag dus weigeren bepaalde zorg te bieden. Het is hun taak en rol om nut en noodzaak van een behandeling te beoordelen.
Uw rechten en plichten in de zorg
Wgbo De Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (Wgbo) gaat over de relatie tussen u en uw zorgverlener. De Wgbo is vooral bekend voor medische behandelingen. ... Uw plichten in de zorg U bent verplicht om de zorgverlener goed, eerlijk en volledig op de hoogte stellen van uw problematiek.
De Wmo
Wmo en jeugd Hulpmiddel aanvragen
Veelgestelde vragen
Je kunt meer over ons leren op onze 'Over ons'-pagina en door onze blogs en nieuwsupdates te lezen. Je kunt ook contact met ons opnemen als je specifieke vragen hebt. ... Waar zitten jullie verzorgings- en verpleegtehuizen?
Inspectie heeft forse kritiek op kwaliteit Wmo-toezicht
verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015. ... Mensen willen wonen, werken of dagbesteding hebben en… De uitgangspunten van de Wmo 2015 worden breed gedragen onder de betrokken partijen, maar bij de uitwerking in de praktijk loopt men tegen inhoudelijke
Wlz-algemeen: Hoe werkt de Wet langdurige zorg?
Om zorg vanuit de Wlz te krijgen, is een Wlz-indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). ... het verzekerde pakket van de Wlz.
De Wet langdurige zorg (Wlz)
Wlz-zorg en hulpmiddelen Als uw aanvraag voor langdurende zorg via het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) is goedgekeurd, krijgt u een indicatie voor Wlz-zorg. ... Als u recht heeft op een Wlz-hulpmiddel én deze echt nodig heeft krijgt u deze vergoed via de Wlz.
Wet langdurige zorg (Wlz) | Verpleeghuizen en zorginstellingen
Hoe komt iemand in aanmerking voor langdurige zorg uit de Wlz? Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. ... Dan geeft het CIZ een zogeheten Wlz-indicatie af. Dit is een besluit waarin staat dat iemand recht heeft op langdurige zorg. Lees meer: Hoe regel ik een Wlz-indicatie voor langdurige zorg?
Wlz-algemeen: Hoe werkt de Wet langdurige zorg?
Kijk voor meer informatie op de pagina 'Toegang tot Wlz zorg' . De inhoud van de verzekerde zorg in de Wlz is wettelijk bepaald. Op de pagina 'Wlz-kompas' staat een overzicht. ... Meer informatie staat op de pagina 'Cliëntondersteuning' . Vragen of klachten over de inhoud of kwaliteit van zorg?
Wet langdurige zorg (Wlz) | Verpleeghuizen en zorginstellingen
Dan geeft het CIZ een zogeheten Wlz-indicatie af. Dit is een besluit waarin staat dat iemand recht heeft op langdurige zorg. Lees meer: Hoe regel ik een Wlz-indicatie voor langdurige zorg? ... Uitgebreide informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz) Meer informatie vindt u op de website www.regelhulp.nl. Als u of iemand in uw omgeving zorg nodig heeft, komt er veel op u af.
Voor wie is de Wet langdurige zorg (Wlz)?
Doe dan eerst de Wlz-check op onze website. Dan weet u meteen of een aanvraag zinvol is. Stap 2 De aanvraag doen Een Wlz-aanvraag doet u digitaal of per post. ... Als u deze zorg de rest van uw leven nodig heeft, heeft u waarschijnlijk recht op zorg vanuit de Wlz. Om zorg vanuit de Wlz te krijgen, heeft u een Wlz-indicatie nodig.
Verbeterstrategie voor interprofessionele samenwerking
Professionals van verschillende disciplines in zorg en welzijn werken steeds meer samen om goed invulling te geven aan de hulp- of zorgvraag van een individu. Het hele artikel lezen?
Voorkom misverstanden op deze 4 niveaus van communiceren
Zodra jullie bijvoorbeeld de voorrang van een norm gaan bediscussiëren zit je op procedureniveau. Het 4e gevoelsniveau Op gevoelsniveau spelen alle emoties die je hebt bij jullie communicatie. ... De grote vergissing is wanneer we proberen onze verschilpunten op inhoudelijk niveau met ‘harde’ communicatie op te lossen.
Afasie: Communicatieproblemen door hersenletsel
Deze aandoening kan variëren van milde tot ernstige communicatieproblemen, wat zowel de patiënt als diens omgeving veel verdriet kan bezorgen. ... Logopedische therapie kan zeker bijdragen aan herstel van spraak- en taalfuncties, maar veel patiënten blijven communicatieproblemen ondervinden.
Communicatieproblemen
Verstaanbaarheid Compensatiestrategieën Samenvatting van het artikel Als er sprake is van een verminderde functie van de spieren die betrokken zijn bij het spreken, kan het spreken verminderen in kwaliteit en verstaanbaarheid.
Misverstanden door verkeerd communiceren in de zorg
Er doen zich communicatieproblemen voor tussen het zorgpersoneel, maar ook tussen zorgpersoneel en patiënten.
Communicatie van mens tot mens.
Inhoud en betrekking In de communicatie met anderen kunnen we boodschappen op inhoudsniveau en op betrekkingsniveau zenden. ... Bij de communicatie op inhoudsniveau gaat het om het overdragen van concrete inhoudelijke informatie.
Communicatie Begrippen (Watzlawick)
Communicatie vindt plaats op verschillende niveaus: - Inhoudsniveau - Betrekkingsniveau - Metacommunicatie Inhoudsniveau - Betrekkingsniveau Er zijn twee niveaus tegelijkertijd aanwezig, namelijk het inhoudsniveau ... Diskwalificaties Communicatie Inhoudsniveau Verstoringen op Inhoudsniveau Diskwalificaties .
Communicatieniveaus
Communicatie vindt plaats op vier niveaus, namelijk; het inhoudsniveau, het procedureniveau, het interactieniveau en het emotionele niveau. ... Inhoudsniveau Het inhoudsniveau van communicatie gaat, zoals de naam eigenlijk al zegt over de inhoud van het gesprek: het gespreksonderwerp. Waarom zitten we hier bij elkaar? Wat wordt er besproken?
Ook weleens moedeloos hoe de communicatie in je relatie beter te maken?
Maar ook in de communicatie met anderen kan dit heel nuttig zijn. Ik print hem en bewaar hem! Dank je!" "Ik ben een paar artikels beginnen lezen en ik raakte geboeid. ... " Ontdek de hechtingscode Wil je snel de 1e stappen zetten om de communicatie met je partner te verbeteren op basis van Emotiegerichte Relatietherapie?
Communicatie Begrippen (Watzlawick)
Communicatie Watzlawick Watzlawick - Pragmatische aspecten van de menselijke communicatie . ... Watzlawick Basisbegrip 2 - Communicatie Niveaus Communicatie niveaus .
Luisteren en vragen
Luisteren Goed luisteren heeft grote invloed op de kwaliteit van je communicatie, op je relatie met anderen en op je werk. ... Je let ook op de non-verbale communicatie en je reageert op een passende manier. Lees meer over actief luisteren.
4 communicatieniveaus die je moet kennen
Het 4e gevoelsniveau Op gevoelsniveau spelen alle emoties die jij hebt bij jullie communicatie. ... Kortom: vaker dan je denkt zit je allebei op interactie of gevoelsniveau.
Communicatieniveaus
Juist daarom is het zo belangrijk dat communicatie soepel en op een goede manier verloopt. Maar hoe kunnen we er voor zorgen dat onze communicatie op een effectieve manier verloopt? ... Emotionele niveau Communicatie op emotioneel niveau gaat over de gevoelens van iedere afzonderlijke persoon in het gesprek.
SMOG wordt ingezet als communiceren lastig is
Bij S&L Zorg werken we met Totale Communicatie. Dat houdt in dat we communicatie ondersteunen en bevorderen met de middelen die mogelijk zijn, zoals foto’s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en taal. ... De kracht van Totale Communicatie is dat het heel visueel is, en werkt. Zo kun je bijvoorbeeld twee dingen aan iemand laten zien; melk en sinaasappelsap.
Meer regie dankzij totale communicatie
Totale communicatie Dvd plus boekje. Ontwikkeld door Merel Holleman en José Bechtold. ... Daar is ook informatie op te vragen over de scholing Totale communicatie.
Slechtnieuwsgesprek
Slechtnieuwsgesprek - zo doe je dat Gepubliceerd op: 21-01-2022 Een slechtnieuwsgesprek voeren betekent dat je een bericht moet overbrengen dat voor de ontvanger een nare, negatieve betekenis heeft. ... Het slechtnieuwsgesprek in 5 stappen Deze vijf stappen helpen je om een slechtnieuwsgesprek beter te voeren.
Slecht-nieuwsgesprek (handreiking)
Handreiking slecht-nieuwsgesprek De landelijke handreiking slecht-nieuwsgesprek biedt zowel artsen als verpleegkundigen een beknopt stappenplan om de kwaliteit van het slecht-nieuwsgesprek te verbeteren.
Slechtnieuwsgesprek
Artikel over het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Tips, informatie en het omgaan met emoties tijdens deze moeilijke gesprekken, want niemand brengt graag slecht nieuws.
Motiverende gespreksvoering
Motiverende gespreksvoering staat of valt met goede gesprekstechnieken. ... Downloads Tools over motiverende gespreksvoering Tips over motiverende gespreksvoering Praktijkvoorbeelden van motiverende gespreksvoering Agenda Er zijn geen agenda-items gevonden
Motiverende gespreksvoering
Focussen In het gesprek komen vaak meerdere veranderdoelen aan bod. Door focus aan te brengen werk je naar een duidelijk resultaat. ... Deze vaardigheden helpen je in het gidsen van het gesprek.
Motiverende Gespreksvoering met vrijwilligers
De manier waarop je met de vrijwilliger in gesprek gaat, is cruciaal voor de beoogde gedragsverandering en de persoonlijke motivatie om tot die verandering te komen. ... Ingrediënten voor motiverende gespreksvoering De basis van een motiverend gesprek komt tot uiting in de volgende vier ingrediënten: Contact maken en verbinden: echt luisteren dus!
anamnese april 2009
Deze gegevens worden gebruikt voor: • het stellen van een verpleegkundige diagnose; • het plannen en uitvoeren van de zorg; • het evalueren van de zorg. ... Verslaglegging Het is belangrijk dat de volgende items altijd ingevuld zijn: contactpersonen, hoofdbehande- laar, eerst verantwoordelijke verpleegkundige, datum eerste dialyse en datum anamnese- gesprek
De kwestie: Verpleegkundige anamnese
De verpleegkundige anamnese in het algemeen ziekenhuis sluit niet goed aan op de oudere patiënt met meerdere chronische ziekten. ... De verpleegkundige zal vaker met de patiënt in gesprek moeten gaan over de betekenis van ziek zijn en omgaan met ziekte.…
Verpleegkundig proces stap 1: de anamnese
Om dit te kunnen achterhalen dring je diep door in het persoonlijke leven van de cliënt en komen ook intieme thema’s aan de orde; veelal gegevens die je niet in een eenmalig gesprek boven tafel krijgt. ... Zorg ervoor dat je de gegevens die je verzamelt ten alle tijden kunt aanpassen en aanvullen.
Helpend Gesprek by on Prezi
Het helpend gesprek Bronvermelding Internet Mail Mariete Verkade Werkmap Communicatie Boek (Het helpende gesprek) Voorwaarden voor een helpend gesprek Zijn er nog vragen? ... Voorkom dat het gesprek onderbroken
Specifieke gesprekstechnieken
of “Heeft u al een vermoeden waarover het gesprek zal gaan?”. Maak het nieuws niet mooier dan het is. Wees voorzichtig met het in discussie gaan of verdedigen van jezelf. ... Het helpend gesprek Het helpend gesprek wordt aangegaan wanneer het onduidelijk is hoe de vork aan de steel zit en welke remedie het best wordt gevolgd.
Specifieke gesprekstechnieken
Het adviesgesprek Soms moet je leerlingen en hun ouders adviseren omtrent de studieloopbaan. Bijvoorbeeld over de school- en studiekeuze of over de aanpak van leer- of gedragsmoeilijkheden.
Adviesgesprek
Adviesgesprek - Problemen, aandachtspunten en tips Een adviesgesprek kan in de vorm zijn van een consult (consultatie), hulpverlening (counseling) en procesconsultatie; vormen die in de praktijk soms door ... eigen betekenis en competentie (onderschatting of overschatting) - Onderschatting van de problematiek of ernst van de situatie. - Negeren van de gevoelsmatige aspecten. - Geven van adviezen en technische richtlijnen
©Stichting WCS www.wcs.nl
Zorg tevens ervoor dat de patiënt voldoende vocht, minstens 1,5 liter per dag, binnen krijgt. ... Hierbij moet de patiënt ervoor zorgen dat er geen beschadigingen van de huid optreden.
Het geven van voorlichting en advies
Zorg dat je voorlichting kwaliteit heeft: schenk er aandacht en tijd aan. ... Als de patiënt jou en je informatie voldoende vertrouwt, kan ‘overbodige’ zorg vaak voorkomen worden.
Intake gesprek
Je kunt uitleggen dat hier allerlei documenten rondom de zorg in verzameld worden. Een aantal dingen kun je het beste direct tijdens het intakegesprek regelen. INTAKEGESPREK Wat? Door wie? Deze checklist is gemaakt door Zorg Met Elkaar.
Na bedreiging of intimidatie: hulp en wat te doen
Meer over aangifte doen na bedreiging of intimidatie lees je hier. Bereid je aangifte goed voor door bewijs van de bedreiging te verzamelen. ... Veilige opvangplek zoeken Voel je je thuis niet meer veilig door de bedreiging of intimidatie? Er zijn opvangplekken waar je terechtkunt.
Agressie in de zorg: Dat kun je niet maken!
Bij intimidatie moet je juist níet op de inhoud ingaan, omdat dat in feite een beloning is voor de dader. Bij intimidatie moet je maar één ding doen: grenzen stellen. ... Daarnaast adviseren en begeleiden we de organisatie bij het opstellen, het aanspreken op en het navolgen van de regels en procedures van de organisatie .
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Daarbij heeft maar liefst één op de drie verpleegkundigen last heeft van seksuele intimidatie op het werk. ... Normen en waarden in de zorg De beroepsethiek, ofwel de waarden en normen die leidend zijn in het dagelijks handelen, is voor zorgverleners vastgelegd in de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en
Agressief gedrag
Sociaal werk, iets voor jou? Arbocatalogus Een cliënt die schopt of slaat. Of een medewerker met een mes bedreigt. Een bezoeker die scheldt. Of een medewerker op social media vernedert. ... In jeugdzorg en sociaal werk komen veel verschillende vormen van agressief gedrag voor. Soms kun je er begrip voor opbrengen. Past het gedrag bij het beeld van de cliënt en zijn omgeving.
Stappenplan om agressie te de-escaleren
Laat de ander zijn of haar boosheid uiten door te luisteren Je kunt het best een stukje ‘meegaan’ in wat de agressieve persoon te zeggen heeft. ... Afsluiten Zijn de gegeven oplossingen niet voldoende, geef dan duidelijk aan dat er geen andere optie is dan de keus om mee te werken of te stoppen. Wees hier heel stellig in.
De-escaleren van een conflict: hoe doe je dat?
home / persoonlijke ontwikkeling / conflicthantering / de escaleren conflict De-escaleren van een conflict Wil jij een conflict de-escaleren? ... Ga meteen ook weer terug naar de feiten. Wat is er nu werkelijk aan de hand? Gaan mensen toch door in hun emotie en gevoel?
Valincidenten bij ouderen
zijn onder andere: Slechte verlichting Losse kleedjes en gladde vloeren Elektrische kabels, verlengsnoeren of voorwerpen in het looppad Hobbelige trottoirs en gebroken stoepranden BinnenshuisDe meeste valincidenten ... De meeste valincidenten doen zich echter voor bij mensen die in beweging zijn, bijvoorbeeld als zij uit bed of van een stoel of het toilet overeind komen.
Hoortoestellen goed voor evenwicht en kunnen valincidenten bij ouderen voorkomen
oudere slechthorenden te verbeteren en door de verbeterde balans kunnen valincidenten worden voorkomen. ... De studie ondersteunt het idee dat gehoorverbetering door middel van hoortoestellen of cochleair implantaten valincidenten bij ouderen kunnen voorkomen.
Alles over slagaderverkalking
Verschil mannen en vrouwen Zowel mannen als vrouwen ontwikkelen slagaderverkalking. Wel bestaan er verschillen.
Etalagebenen (claudicatio intermittens, vaatafsluiting in de benen) (patientenfolder)
BEHANDELING VAN VAATAFSLUITINGEN IN DE BENEN Afhankelijk van de ernst van de situatie en welke slagader het betreft, zijn er verschillende mogelijkheden: - Een conservatieve behandeling - Dotteren - Een
Alles over een lage bloeddruk (hypotensie)
het gebruik van bepaalde medicijnen Dat hoeft niet gevaarlijk te zijn. Ook tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk laag zijn. De bloeddruk kan ook plotseling ernstig dalen.
Lage bloeddruk & shock
• Anafylactische shock Een lage bloeddruk (hypotensie) wordt wel eens in verband gebracht met flauwvallen en duizeligheid.
Ik heb een lage bloeddruk
In het kort Je kunt een lage bloeddruk hebben zonder dat je het merkt. Dat is niet erg. Soms kun je wel klachten hebben. Zoals duizelig zijn of flauwvallen. Drink dan genoeg en sta rustig op.
Wat is een VMS?
Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) is de ‘verankering van patiëntveiligheid in praktijk’. ... Naar aanleiding hiervan is een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) voor de zorg ontwikkeld.
Veiligheid in de zorg | Kwaliteit van de zorg
Ze doen dit op basis van het VMS-veiligheidsprogramma. Dit programma richt zich op 10 thema’s. Bijvoorbeeld het aantal wondinfecties na een operatie te verminderen.
Werken aan patiëntveiligheid
Wat is een VMS? Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) is de ‘verankering van patiëntveiligheid in praktijk’. ... (Wagner en Van der Wal, 2005) Met een VMS kunnen ziekenhuizen … Lees meer over: Wat is een VMS? Actueel Actueel Bekijk alle actualiteiten
ABCDE-kaart
Terug Deze kaart is een checklist bij spoedeisende situaties in de eerstelijn. Het is afhankelijk van de situatie welke interventies daadwerkelijk kunnen worden verricht.
IC verpleegkundige
Kennis en vaardigheden Om iedere IC patiënt op dezelfde systematische wijze te benaderen gebruik je als IC verpleegkundige de ABCDE-methodiek ook wel het ABCDE genoemd. ... De ABCDE-methode is een werkwijze waarbij je hulp verleent vanuit het principe treat first what kills first, hiervoor heb je als IC verpleegkundige de benodigde kennis, vaardigheden en ervaring voor nodig
ABCDE instructievideo deel 1
ABCDE instructievideo deel 1
SBAR-methode
De SBAR-methode kent in Amerika zijn oorsprong en is vertaald naar de Nederlandse situatie. ... Downloads Download informatie over de SBAR-methode Lees meer over de SBAR-methode op de website van het Institute for Healthcare Improvement Bekijk de SBARR-kaart van de Isala Klinieken
SBAR / SBARR methode: hoe gebruik je het? Een voorbeeld
Wat is de betekenis van SBAR(R)? De letters van de SBAR staan voor: Situation (oftewel, situatie) Wanner SBAR wordt uitgebreid tot SBARR, staat de tweede letter R voor: ‘Repeat’ (herhaal). ... Ook in het werk op de ambulance wordt middels de methodiek gecommuniceerd, bijvoorbeeld bij de ABCDE overdracht.
Een goed voorbeeld van een overdracht via SBARR
Dit filmpje is een fictief voorbeeld van een patiëntoverdracht volgens de SBARR-methodiek en de regionale SBARR-afspraken.
Wet zorg en dwang: Wat is onvrijwillige zorg?
Onvrijwillige zorg Laatst bijgewerkt op: 08-06-2023 Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is 'Nee, tenzij'. ... Dat betekent dat onvrijwillige zorg, zoals het in deze wet heet, in principe niet mag worden toegepast. Tenzij er sprake is van ernstig nadeel. Onvrijwillige zorg is dus een allerlaatste optie.
bottom of page